Mozková mrtvice z pohledu internistky psychoterapeutky

24. 5. 2024
O svůj komentář k tématu mrtvice se podělila i lékařka a propagátorka medicíny i zdravého životního stylu Kateřina Cajthamlová. Jak na téma nahlíží jako internistka i psychoterapeutka?

Dostala jsem za úkol povědět něco o mozkové mrtvici – a měla jsem užít „svůj pohled na věc“.

Jako lékařka Vám o mozkové mrtvici řeknu, že pravděpodobnost jejího výskytu je vyšší u mužů než u žen, stoupá s věkem a souvisí se stavem cév v mozku i těch, co do mozku vedou (krkavice a cévy na zadní straně krku). U těchto cév záleží na jejich úrovni aterosklerózy (kornatění tepen), na stavu jejich výstelky i na schopností zúžit se a zase roztáhnout, i výdutě cév – takzvaná aneurysmata mohou být takovou časovanou bombou, která ve chvíli, kdy výduť praskne, zavalí mozek krví a způsobí jeho poškození. Samozřejmě záleží i na tom, jaký máme krevní tlak – ten vysoký i ten velmi nízký mohou být příčinou cévní mozkové příhody – buď z nedokrevnosti mozku – té se říká ischemická – nebo vinou krvácení do mozku – takové příhodě se říká hemorrhagická. Také cukrovka, vysoký cholesterol a další choroby metabolismu mohou mít mozkovou mrtvici jako komplikaci stavu celého organismu, a proto je nutné o nich vědět a včas je léčit. Zkrátka starat se o sebe, o svou stravu, fyzičku a zdraví.

Ale co různé stavy duše a mrtvice? Najdeme tady nějakou souvislost? A já si vzpomínám na rozhovor s jedním karmelitánským mnichem na téma „smrtelné hříchy“ a na své překvapení, když jsem zjistila, že řada z nich opravdu může vést k poškození zdraví a někdy i ke smrti. A zrovna mozková mrtvice a infarkt mi vytanuly na mysli, když jsem slyšela, že hned DRUHÝM smrtelným hříchem po pýše je hněv. A jsme u toho: hněv se v lidové mluvě projevuje tím, že „máme černo před očima“ – rozumějte zužuje se nám zrakové pole a horší se prokrvení sítnice, také říkáme, že nám „z toho stoupá tlak a buší v hlavě“ – slyšíte ty rizikové faktory mozkové mrtvice, které s sebou hněv, zlost a vztek nesou? Lidé hněvem rudnou v obličeji, naběhnou jim cévy na čele a krku a buší jim divoce srdce… a je to tady! Takže vztek, zejména ten potlačovaný, bezmocný, dovnitř obrácený a neventilovaný, ale i ty ventilované typy, kdy řveme, bušíme vztekle pěstí do stolu nebo do zdi, třískáme dveřmi nebo věcmi – to vše může vést k tomu, že se nám zúží nebo naopak překrví a prasknou mozkové cévy a krev se do mozku nedostane, nebo ho naopak zaplaví a mozková mrtvice je tu! Takže co s tím? Z hlediska prevence takzvaných „astenických“ neboli stres zvyšujících duševních stavů – mezi něž patří zoufalství, bezmoc, strach, stud a vina, vzpomínaný hněv, ale i pýcha – radí doktor David R. Hawkins ve své knize Moc versus síla použít klid, neutralitu, humor, zvědavost, bezpodmínečnou lásku, pocit svobody a volnosti, ale hlavně ROZUM. Právě na rozum apelují i moudré rady babiček: napočítej do deseti, než něco odpovíš, dvakrát měř, jednou řež, ráno moudřejší večera… a také moudrost čínská – Tao, která radí: zasij čin – sklidíš zvyk, zasij zvyk – sklidíš povahu a zasij povahu – sklidíš osud… Neboli: chceme-li se vyhnout mrtvici a infarktu, všímejme si situací, které nám zvedají tlak a zatemňují mysl. Hluboce se nadechněme, zapněme zvědavost, nahlédněme na věci z humornější stránky a zazpívejme si (tím se podporuje výdech a snižuje diastolický „dolní“ krevní tlak)! Zkrátka neberme sebe ani svět smrtelně vážně! Prodlužuje to život a zlepšuje zdraví.

Veselá mysl půl zdraví! Radí Vaše (teta) Kateřina Cajthamlová.

Medailonek:
MUDr. Kateřina Cajthamlová je česká lékařka, internistka, psychoterapeutka a moderátorka, známá z televizních pořadů Jste to, co jíte nebo DoktorKA. Je také autorkou odborných knih, dlouhodobě se zaměřuje na popularizaci zdravého životního stylu. Ve volném čase ráda sportuje, v roce 2015 se také zúčastnila televizního pořadu StarDance po boku Petra Čadka.