Mozek a fyzická aktivita: Jak cvičení podporuje zdraví našeho mozku?

15. 7. 2024
O tom, jak je důležité dodržovat pravidla zdravého životního stylu, slýcháme velmi často. O tom ale, jak zdravý život a cvičení napomáhá mozku, i jaké konkrétní cviky jsou vhodné pro pacienty po mrtvici, se s námi podělil fitness trenér Matěj Bělička.

Fyzická aktivita je nejen klíčovým faktorem pro udržení tělesného zdraví, ale hraje také zásadní roli v podpoře zdraví mozku. Pravidelné cvičení má pozitivní vliv na kognitivní funkce, paměť a náladu, a dokonce může snížit riziko neurodegenerativních onemocnění. V tomto článku se podíváme na to, jak fyzická aktivita ovlivňuje mozek, jaké konkrétní cviky jsou prospěšné, zejména pro lidi po mrtvici, a proč je důležité cvičit pravidelně.

Jak fyzická aktivita podporuje zdraví mozku

Neurogeneze a synaptická plasticita

Jedním z hlavních způsobů, jak cvičení podporuje zdraví mozku, je stimulace neurogeneze, což je proces tvorby nových neuronů. Tento proces probíhá zejména v hipokampu, části mozku, která je klíčová pro paměť a učení. Studie ukázaly, že aerobní cvičení, jako je běhání, zvyšuje produkci proteinu nazývaného brain-derived neurotrophic factor (BDNF), který podporuje růst a přežití nových neuronů.

Kromě neurogeneze cvičení také zlepšuje synaptickou plasticitu, což je schopnost neuronů vytvářet nové spoje a posilovat ty existující. Toto zlepšení synaptické plasticity vede k lepší komunikaci mezi neurony, což se projevuje zlepšením kognitivních funkcí, jako jsou paměť, učení a schopnost řešit problémy.

Zlepšení kognitivních funkcí

Pravidelné cvičení má prokazatelně pozitivní vliv na kognitivní funkce. Studie na lidech všech věkových kategorií ukázaly, že fyzická aktivita zlepšuje výkonnost v kognitivních testech, a to jak krátkodobě, tak dlouhodobě. U starších dospělých pravidelné cvičení zpomaluje úbytek kognitivních schopností spojený se stárnutím a může snižovat riziko demence.

Prevence neurodegenerativních onemocnění

Jedním z nejvýznamnějších přínosů cvičení pro mozek je jeho role v prevenci neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Pravidelné aerobní cvičení zvyšuje průtok krve do mozku, což zlepšuje jeho celkové zdraví a funkci. Studie ukázaly, že lidé, kteří jsou fyzicky aktivní, mají nižší riziko vývoje Alzheimerovy choroby a jiných demencí.

Cvičení po mrtvici

Význam rehabilitace

Cévní mozková příhoda (mrtvice) může mít devastující následky, včetně ztráty pohyblivosti a kognitivních funkcí. Fyzická aktivita je klíčovým prvkem rehabilitace po mrtvici, protože pomáhá obnovit motorické funkce, zlepšit rovnováhu a koordinaci a podpořit celkovou mozkovou plasticitu, což je schopnost mozku se přizpůsobit a reorganizovat poškozené oblasti.

Specifické cviky pro pacienty po mrtvici

Důležitost pravidelného cvičení

Celkový přínos pro mozek

Pravidelné cvičení je prospěšné pro celkové zdraví mozku. Kromě zlepšení kognitivních funkcí a prevence neurodegenerativních onemocnění cvičení také přispívá k lepší náladě, snížení stresu a úzkosti a zvýšení celkové energie. Fyzická aktivita podporuje produkci endorfinů, což jsou přírodní chemikálie v těle, které zlepšují náladu a snižují pocity bolesti.

Doporučené typy cvičení

Existuje mnoho druhů fyzické aktivity, které jsou prospěšné pro mozek. Doporučuje se kombinovat různé typy cvičení, aby bylo dosaženo co největšího přínosu.

Závěr

V závěru je důležité si uvědomit, že fyzická aktivita není jen o udržení fyzické kondice, ale má klíčový vliv i na zdraví našeho mozku. Pravidelné cvičení přináší širokou škálu výhod, které sahají od zlepšení kognitivních funkcí a paměti po snížení rizika neurodegenerativních onemocnění, jako je Alzheimerova choroba. Studie stále více potvrzují, že cvičení není jen prevencí, ale také účinnou formou terapie pro lidi zotavující se po mozkové příhodě či jiných neurologických komplikacích.

Pokud se tedy ptáte, zda má cvičení vliv na váš mozek, odpověď je jasná: ano, má. A čím dříve začnete, tím lépe. Je nikdy není pozdě začít investovat do svého mozku prostřednictvím pravidelné fyzické aktivity. Stačí si vybrat cvičení, které vám vyhovuje a které vás bude bavit. Od pravidelné procházky po intenzivnější tréninkové plány, všechny formy pohybu mají své místo a přínosy.

Takže si dejte cíl: nejenže se budete cítit lépe fyzicky, ale také si posílíte mozek. A to je investice do vaší dlouhodobé pohody a kvality života, která se rozhodně vyplatí.

Medailonek:

Matěj Bělička se již patnáct let intenzivně věnuje posilování a zdravé stravě. V roce 2016 úspěšně dokončil certifikaci „Instruktor fitness“ a od té doby se věnuje trénování klientů. Absolvoval několik odborných kurzů a seminářů a současně byl aktivním závodníkem v kulturistice. Získal několik ocenění na domácích i mezinárodních soutěžích včetně absolutního vítězství na Mistrovství Čech v roce 2017. Vystudoval Ing. na ČVUT obor Projektové Řízení inovací a mezi jeho koníčky patří lezení na ferraty, tenis, výlety do přírody a bojové sporty.