Trénink paměti po mozkové příhodě: obnova a posílení kongitivních funkcí

30. 8. 2024
Náhlá mozková příhoda může v různém stupni postižení narušit některé funkce mozku, které jsou zodpovědné za zpracování a uchovávání informací. V závislosti na typu a závažnosti této příhody mohou někteří pacienti zažívat výpadky paměti – těžko si pamatují nové informace, nevybavují se jim vzpomínky, slova, číselné údaje nebo jména a někteří mohou mít i potíže se soustředěním. Narušení těchto mentálních schopností bývá někdy doprovázeno pocitem méněcennosti a snížením sebevědomí.

Je důležité vědět, že kvalitu paměti ovlivňují nejen naše geny, ale také životní styl a kognitivní aktivita. To jsou dva faktory, které postižení mohou buď sami, nebo za pomocí expertů ovlivnit. Velkou podporou ke zotavení a zlepšení zdravotního stavu je cílený mentální trénink a osvojení si paměťových technik v kombinaci s koncentračními cvičeními.

Zde je pár tipů, jak obnovit a posílit vaši schopnost pamatovat si a soustředit se.

TIPY K POSÍLOVÁNÍ KONCENTRACE

TIPY K TRÉNINKU PAMĚTI

TIPY Z OBLASTI MENTÁLNÍHO TRÉNINKU

Trénink paměti po mozkové příhodě je více než terapeutické opatření – je to základní kámen k obnově kvality života, nezávislosti a schopnosti se zadaptovat na nové podmínky. Díky cíleným cvičením a technikám mohou pacienti zlepšit své kognitivní funkce, podpořit vznik nových propojení mezi nervovými buňkami v mozku, docílit, aby jiné areály mozku převzaly co nejdříve funkci za postiženou oblast. Nikdy není pozdě začít s tréninkem a každý pokrok je krokem ke zotavení.

Pokud potřebujete podporu nebo vedení, jsou k dispozici kvalifikovaní trenéři paměti a odborníci v oblasti neurologické rehabilitace.

Doporučená literatura:Autor Norman Doidge – Kniha Váš mozek se dokáže změnit

Medailonek:

MUDr. Michaela Karsten je vystudovaná lékařka, která se v průběhu života specializovala na lidskou paměť, optimalizaci učebního procesu a na paměťové techniky. Je držitelkou nejvyšších ocenění na světových paměťových soutěžích (Mind Sports Olympiad – London) a v roce 2001 se dokonce stala nositelkou Guinnessova rekordu za paměťovou disciplínu. Můžete se s ní setkat v ČR i v zahraničí na přednáškách, seminářích nebo si s ní můžete domluvit individuální doprovod. Ráda pracuje s dětmi i s dospělými. V zahraničí také vede workshopy na univerzitách, kde vyučuje nejen studenty, ale také profesory. Vedle českého jazyka mluví plynule německy a anglicky. Je autorkou knihy Úspěšná paměť.

Více se o ní můžete dozvědět na: www.michaeela-karsten.cz